December 07, 2014

Ν. Ρωμανός και Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Στρατός (αριστερών) γιατρών και δικηγόρων διατείνονται πως, με βάση τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, η υποχρεωτική σίτιση του Ν. Ρωμανού είναι παράνομη. Ούτε γιατρός είμαι ούτε δικηγόρος και πιθανώς να σφάλω στη δική μου ‘ανάγνωση’ του νόμου. Αν σφάλω, ας με διορθώσουν οι ειδικοί.
Η παράγραφος 1 του Άρθρου 12 του ΚΙΔ λέει: «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγουμένη συναίνεση του ασθενή».
Αν και το άρθρο δεν ορίζει τι συνιστά ‘ιατρική πράξη’, αναμφίβολα αυτή είναι μια πράξη που θα μπορούσε να υποβάλει τον ασθενή έστω και σε μικρό κίνδυνο. Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσε να νοηθεί ότι είναι πράξη που, χωρίς κανένα κίνδυνο, αποσκοπεί στο να βγάλει τον ασθενή από κίνδυνο που ό ίδιος έχει επισείσει στον εαυτό του.
Τέλος, η Παράγραφος 3β του ίδιου Άρθρου αναφέρει πως: «κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται συναίνεση στην περίπτωση απόπειρας αυτοκτονίας». Και αν αυτό που κάνει ο Ν. Ρωμανός δεν είναι απόπειρα αυτοκτονίας, ας μου εξηγήσει κάποιος ειδικός τι ακριβώς είναι.

Η. Χαραλαμπίδης

No comments: